Topp 10 världsrekord i längdhopp

Längdhopp är en spännande gren inom friidrotten som har sett otroliga prestationer genom åren. Här är en lista över de bästa längdhoppsshopparna genom tiderna, baserat på de aktuella världsrekorden och rankad enligt år 2023.

10. Marquis Dendy (USA) – 8,68 m

Marquis Dendy, en amerikansk friidrottare, avslutar listan som nummer tio med sitt världsrekord på 8,68 meter. Han satte detta rekord vid VM inomhus i Portland 2016 och har potentialen att fortsätta att utmana de bästa inom längdhopp i framtiden.

9. Irving Saladino (Panama) – 8,73 m

Irving Saladino, en friidrottare från Panama, innehar det nionde längsta världsrekordet i längdhopp med 8,73 meter. Han satte detta rekord år 2008 i Hengelo och är känd för sina framstående prestationer inom grenen.

8. Larry Myricks (USA) – 8,74 m

Larry Myricks, ännu en amerikansk friidrottare, rankas också som nummer sju med sitt världsrekord på 8,74 meter. Han satte detta rekord vid VM i Rom 1987 och har varit en betydande längdhoppsshoppare under sin karriär.

7. Dwight Phillips (USA) – 8,74 m

Dwight Phillips, en annan amerikansk friidrottare, har också varit en framstående längdhoppsshoppare. Han innehar det sjätte längsta världsrekordet på 8,74 meter, vilket han satte vid VM i Helsingfors 2005.

6. Erick Walder (USA) – 8,74 m

Erick Walder, en amerikansk friidrottare, rankas som nummer sex med sitt världsrekord på 8,74 meter tillsammans med Dwight Phillips och Larry Myricks på samma plats. Han satte detta rekord i El Paso och har varit en betydande längdhoppsshoppare under sin karriär.

5. Robert Emmiyan (Sovjetunionen) – 8,86 m

Robert Emmiyan, en rysk friidrottare, rankas som nummer fem på listan med sitt världsrekord på 8,86 meter. Han satte detta rekord 1987 i Tsaghkadzor och har varit en framstående längdhoppsshoppare genom åren.

4. Carl Lewis (USA) – 8,87 m

Carl Lewis, en annan framstående amerikansk friidrottare, är känd för sina enastående prestationer inom längdhopp. Han innehar det fjärdje längsta världsrekordet på 8,87 meter, vilket han satte vid VM i Tokyo 1991.

3. Ivan Pedroso (Kuba) – 8,96 m

Ivan Pedroso, en kubansk friidrottare, har också gjort stora avtryck inom längdhopp. Han innehar det fjärde längsta världsrekordet på 8,96 meter. Detta är dock ett omdiskuterat fall.

Ivan Pedrosos bästa officiella hopp var 8,71 m i Salamanca 1995. Samma år men i Sestriere, Italien hoppade han 8,96 m vilket skulle vara ett nytt världsrekord . Detta resultat skickades dock inte vidare till IAAF för validering av det italienska friidrottsförbundet, som hävdade att eftersom någon stod framför vindmätaren kunde de inte mäta om vinden var positiv eller inte under hoppet.

2. Bob Beamon (USA) – 8,90 m

Bob Beamon, en amerikansk friidrottare, satte ett imponerande världsrekord på 8,90 meter vid OS i Mexico City 1968. Hans fenomenala hopp är fortfarande det näst längsta hoppet någonsin registrerat och har blivit legendariskt inom idrottsvärlden.

1. Mike Powell (USA) – 8,95 m

Michael Anthony Powell (född 10 november 1963) är en amerikansk före detta friidrottare och innehavare av världsrekordet i längdhopp. Han är tvåfaldig världsmästare och tvåfaldig OS-silvermedaljör i detta evenemang. Hans världsrekord på 8,95 m har stått sedan 1991. Powells otroliga hopp är det längsta som någonsin registrerats och gör honom till den bästa längdhoppsshopparen i historien enligt världsrekordet.

Det finns många fantastiska längdhoppsshoppare som har satt otroliga världsrekord genom åren. Dessa tio atleter har gjort avtryck inom grenen och kommer för alltid att bli ihågkomna för sina enastående prestationer i längdhoppets historia.

Längdhoppning

Längdhoppning är en spännande friidrottsgren som innebär att hoppa så långt som möjligt från en markör på en hoppanordning. Det är en teknisk gren som kräver en kombination av snabbhet, kraft, teknik och koordination för att uppnå långa hopp. Längdhoppning har en rik historia och har varit en del av de olympiska spelen sedan de antika grekiska spelen.

Tekniken i längdhoppning innebär att hopparen springer i full fart längs en anloppsbana för att sedan ta ett kraftfullt hopp och försöka landa så långt som möjligt i en sandbädd. En markör, vanligtvis en plastplatta kallad ”planka”, används för att mäta längden av hoppet. Hopparen får tre försök och de bästa hoppet räknas som det officiella resultatet.

En av de mest kända aspekterna av längdhoppning är ”spiken”, det sista steget innan hopparen tar sitt hopp. Det är en avgörande del av tekniken där hopparen försöker överföra kraften från anloppet till hoppet och få maximal längd. En välkoordinerad spik kan vara avgörande för att uppnå ett långt hopp.

Längdhoppning har sett många framstående idrottare genom historien som har satt imponerande världsrekord. Mike Powell från USA är känd för sitt otroliga världsrekord på 8,95 meter, som står än idag som det längsta längdhoppet som någonsin registrerats. Andra kända längdhoppsshoppare inkluderar Carl Lewis och Ivan Pedroso, som alla har satt sina egna världsrekord och varit framträdande inom grenen.

För att bli en framgångsrik längdhoppsshoppare krävs det många års träning, teknikarbete och tävlingserfarenhet. Hopparen måste ha en stark acceleration i anloppet, en explosiv hoppfas och en korrekt landning för att maximera längden av hoppet. Fysisk kondition, styrka och flexibilitet är också viktiga faktorer för att kunna utföra på toppnivå.

Längdhoppning är en populär gren både inom friidrottsvärlden och som en publikfriande sport att följa. Publiken kan bli hänförd av hopparnas kraft, hastighet och teknik när de utför sina hopp. Det är också en gren där det är spännande att se om världsrekord kommer att slås och vilka nya talanger som kan dyka upp.

Sammanfattningsvis är längdhoppning en fascinerande gren inom friidrotten som kräver en perfekt kombination av hastighet, kraft, teknik och koordination. Det är en gren med en rik historia av imponerande prestationer och världsrekord. För hoppare är det en krävande och tekniskt utmanande gren, och för åskådare är det en spännande och underhållande sport att följa. Med talang, hårt arbete och erfarenhet kan längdhoppsshoppare uppnå imponerande resultat och sätta nya världsrekord.

Längdhoppning är en gren som även har utvecklats tekniskt över åren. Bättre hoppskor, förbättrad anloppsbana och träningsmetoder har alla bidragit till att förbättra prestationerna inom längdhoppning. Det är en sport där varje detalj, från anloppet till hoppet och landningen, är viktig för att kunna uppnå de längsta hoppen.

Det finns också en social och kulturell betydelse av längdhoppning. Många länder och kulturer har sina egna traditioner och historier inom längdhoppning. Det är en gren som lockar människor från olika bakgrunder och nationaliteter, och som främjar en gemenskap och en kärlek till sporten över hela världen.

Som med alla idrottsgrenar finns det också utmaningar inom längdhoppning, såsom risk för skador och konkurrensens påverkan på mental och fysisk hälsa. Det är viktigt för hoppare att ha en välbalanserad träningsrutin, professionell coachning och stöd för att uppnå bästa möjliga prestationer på ett hälsosamt sätt.

I framtiden kan vi förvänta oss att längdhoppning kommer att fortsätta att utvecklas och att nya talanger kommer att dyka upp. Med förbättrad teknik, träningsmetoder och utrustning kan vi förvänta oss att se ännu längre hopp och nya världsrekord sättas.

I slutändan är längdhoppning en spektakulär idrottsgren som lockar både utövare och åskådare med sin spänning, teknik och prestationer. Det är en sport med en fascinerande historia och en lovande framtid, och som kommer att fortsätta att vara en viktig del av idrottsvärlden i många år framöver.

Lämna en kommentar