Världens bästa hockeyligor – hur står sig SHL?

World Cup är avslutat och SHL drar igång. Men hur står sig vår svenska serie i jämförelse med världens ligor? Sportlistor.se har rangordnat världens bästa hockeyligor.

10. Hockeyallsvenskan

Visst, vi rankar Allsvenskan som topp 10 av världens ligor. Toppklubbarna har på senare år satsat väl så hårt som bottenlagen i SHL samtidigt som ligor som Slovak Extraliga tappat i slagkraft. Möjliga alternativ på plats 10 är snarare några starka juniorligor i Nordamerika.

9. NLA, Schweiz

Schweziska Nationalliga A har tolv klubbar varav en, SC Bern, är såväl regerande mästare som Europas publikmagnet nummer ett med ett publiksnitt på 16 145 förra säsongen. Ligan har länge lockat svenskar, i vintras fanns fem blågula spelare i semifinalserierna, dock ingen i Bern.

8. ECHL, USA och Kanada

ECHL kompletterar AHL som liga under NHL. 29 av klubbarna I ECHL har relationer till NHL-klubbar men många har också band till klubbar i AHL. Namnet ECHL kommer ur det ursprungliga East Coast Hockey League men från 2003 finns även lag från västkusten med och namnet kortades. Samtliga klubbar utom en finns i USA.

7. DEL, Tyskland

Den tyska ligan gör sitt bästa för att imitera NHL, inklusive att ingen klubb åker ur, och har också flest nordamerikanska spelare utanför de nordamerikanska ligorna. Eisbären Berlin är ett av Europas bästa publiklag med över 13 000 i snitt.

6. Czech Extraliga, Tjeckien

Den tjeckiska ligan har inte tappat någon klubb till KHL och har publiklag som Kometa Brno och Sparta Prag. Sex klubbar är garanterade plats i playoff. Två klubbar i botten riskerar sin plats med kval mot topplagen i andraligan.

5. Liiga, Finland

Liiga, fram till 2013 SM-liiga, är den stora utmanaren till SHL i Europa om man räknar bort KHL. Ligan tappade en aning i status sedan publiklaget Jokerit från säsongen 2014-2015 valde att gå över till just KHL. I dag är TPS Åbo klubben som har störst arena.

4. AHL, USA

AHL är “feederligan” nummer ett till NHL sedan rivalen IHL gick bankrutt I början av 2000-talet. AHL är en operation nästan lika stor som NHL med 30 klubbar och mer än 600 spelare. Vissa klubbar är ägda av NHL-lag, andra är oberoende. På många ställen är publikintresset lika stort som i NHL.

3. SHL, Sverige

Det som vissa av oss fortfarande kallar för Elitserien startade 1975 och har med åren stabiliserat sig som Nordens starkaste. Uppstickare som Växjö och Linköping har rubbat scenariot där klubbar som Djurgården, Färjestad, Brynäs och Frölunda oftast dominerade. Numer är Skellefteå klubben alla vill slå.

2. KHL, Ryssland m.fl.

Med enorma oligarkpengar har KHL inte bara efterträtt den gamla ryska ligan (nedlagd 2008) utan också utmanat NHL om åtminstone de inhemska ryska spelarna. Ligan expanderar ständigt, nu finns en klubb i Kina och det ryktas ständigt om svensk representation.

1. NHL, USA och Kanada

Det går inte att ifrågasätta. NHL är den överlägset starkaste ligan. Med några ryska undantag är det hit alla de största talangerna vill. Men det har inte alltid varit så. I början av ligans historia hade den konkurrens från andra ligor i Nordamerika. På 70-talet skakade uppstickaren WHA om för en tid, men nu regerar NHL inte bara över ishockey i USA och Kanada utan hela världen.

Lämna en kommentar