Topp 10 populäraste sporterna att utöva

Även om det är svårt att uppskatta exakta deltagarsiffror för idrotter runt om i världen är det möjligt att få en relativt bra uppfattning om idrotterna med flest utövare med stöd av tillgänglig forskning.

10 Golf

Kanske ett av världens mest populära tidsfördriv, enligt Golf Today deltar 60 miljoner människor runt om i världen regelbundet i sporten. Definitionen av att regelbundet spela golf i dessa siffror motsvarar att delta i en golfrunda per år eller att använda en anläggning som en driving range.

9 Baseboll

Historiskt sett var baseboll mer populärt i Amerika än någon annanstans i världen, men sporten blir nu alltmer populär även i andra länder som t.ex. Japan. Softboll är den kvinnliga versionen av spelet, och World Baseball Softball Confederation (WBSC) uppskattar att 65 miljoner människor spelar antingen baseboll eller softboll i över 140 länder.

8 Bordtennis

Denna inomhussport har blivit mer och mer populär under åren, med integrering i skolor, sociala klubbar och sportcenter över hela världen. Topend Sports ranking uppskattar också att 300 miljoner människor världen över utövar bordtennis.

7 Cricket

Majoriteten av deltagarna i denna sport kommer från Australien, Indien, Pakistan, Sydafrika och Storbritannien, men cricket är också på frammarsch i andra länder över hela världen. International Cricket Council (ICC) har identifierat att sporten utövas i imponerande 125 länder runt om i världen.

”Att vinna är fantastiskt, men att delta är det mest viktiga.”

– Pierre de Coubertin

6 Tennis

Tennis är allmänt erkänd som den mest populära individuella sporten i världen och spelas av uppskattningsvis 60 miljoner män och kvinnor runt om i världen, enligt en rankning av Topend Sports. Dubbelversionen av sporten är också extremt populär runt om i världen, vilket är anledningen till att den finns med på den här listan över de tio mest utövade sporterna.

5 Basket

Federation of International Basketball Associations (FIBA) uppskattar att minst 450 miljoner människor utövar sporten runt om i världen, antingen på fritiden eller genom strukturerade tävlingar. Legendariska figurer i basketvärlden som Michael Jordan och Kobe Bryant har bidragit till att sportens globala popularitet har ökat från sina amerikanska rötter.

4 Volleyboll

Volleybollen har sitt ursprung i Amerika och har ett imponerande globalt deltagarantal på 998 miljoner människor. Inomhus- och utomhusversioner av sporten spelas över hela världen, med över 220 anslutna nationella förbund som är registrerade i volleybollens globala styrande organ FIVB.

3 Landhockey

Denna snabba sport spelas av män och kvinnor i över 100 länder på fem kontinenter runt om i världen. Fälthockey är en stor favorit vid de olympiska spelen och är en mycket teknisk sport som spelas av 10 utespelare och en målvakt, och reglerna skiljer sig från ishockeyns variant av sporten.

2 Badminton

Det kan komma som en överraskning för vissa att badminton är bland världens tio mest deltagande sporter. Men badminton är en extremt populär inomhussport som spelas regelbundet av uppskattningsvis 220 miljoner människor runt om i världen. Den är särskilt populär i Asien, och många av de bästa spelarna någonsin kommer från denna kontinent.

1 Fotboll/Fotboll

Få saker kan konkurrera med fotboll som åskådarsport och detta motsvaras också av antalet människor som deltar i sporten, oavsett om det är på gräsrotsnivå, i ligor eller helt enkelt för att spela för skojs skull med vännerna. I den senaste globala folkräkningen som genomfördes av det styrande idrottsorganet FIFA uppskattades det att det finns 265 miljoner människor som utövar sporten tillsammans med mer än 5 miljoner domare, vilket motsvarar 4 % av världens befolkning.

3 svar på ”Topp 10 populäraste sporterna att utöva”

Lämna en kommentar