Topp 10 bästa svenska fotbollstränarna genom tiderna!

Sverige har länge varit känt för att producera fotbollsspelare av hög kaliber, men bakom framgångsrika spelare och lag står ofta skickliga tränare. I den här artikeln kommer vi ta en titt på de tio bästa svenska fotbollstränarna genom tiderna.

Dessa strateger har inte bara påverkat svensk fotboll positivt utan har även gjort avtryck internationellt. Genom att utvärdera tränarnas framgångar, inflytande och bidrag till spelet kommer vi att hylla några av de skarpaste fotbollshjärnorna Sverige har att erbjuda.

Där legenderna föds

Den svenska fotbollshistorien är rik på framstående personligheter som inte bara har utmärkt sig som spelare utan även som tränare. Som tränare har de utvecklat nya taktiska koncept, lett lag till oväntade triumfer och format svensk fotboll till vad den är idag.

En bra tränare kan ses som lagets arkitekt – en strateg som sätter samman laget och ser till att varje individ når sin fulla potential.

Framgångar på såväl klubbnivå som landslag

När vi talar om framgångsrika svenska fotbollstränare måste vi beakta både ikoniska prestationer på klubbnivå och landslagen. Många av de tränare som kommer att nämnas i denna artikel har varit framgångsrika på båda fronterna.

De har vunnit nationella ligatitlar, cupmästerskap och i vissa fall även internationella titlar. På landslagsnivå har de fört Sverige till viktiga mästerskap och i vissa fall presterat långt över förväntningarna på de stora mästerskapsarenorna.

Inflytande och innovation

Framgång är viktigt, men för att rankas bland de bästa krävs även att man har haft inflytande på hur fotboll spelas och tränas. De tränare vi kommer att diskutera här har inte bara samlat titlar utan även bidragit med nya idéer och ledningstekniker som har förändrat fotbollen till det bättre. De har fungerat som föregångare för svenska fotbollsmetoder och spelstilar samt exporterat sitt kunnande till andra länder.

Låt oss ta en närmare titt på de tio bästa fotbollstränarna Sverige har producerat. Listan är inte rangordnad i någon särskild ordning, utan snarare presenterar den en samling framstående tränare vars bidrag till spelet förtjänar att erkännas.

10. Georg ”Åby” Ericson

Georg Ericson var en svensk fotbollstränare vars namn ofta kommer på minnet när man pratar om de största inom svensk fotboll.

Hans karriär som tränare varade över flera årtionden, och han är kanske mest ihågkommen för sin tid som förbundskapten för det svenska landslaget mellan 1970 och 1979. Under Ericsons ledning nådde landslaget brons i EM 1972 och spelade i VM 1970, 1974 och 1978.

9. Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Sven Göran Eriksson är en av de mest kända svenska fotbollstränarna internationellt sett. Han började sin tränarkarriär i Sverige men blev snart en framgångssaga utomlands. Eriksson vann flertalet titlar i Portugal med Benfica och gjorde stora avtryck i Italien genom att leda både Lazio och Sampdoria till framgång.

Han har även varit förbundskapten för Englands landslag, vilket gör honom till en av de mest uppmärksammade svenska tränarna genom tiderna.

8. Lars ”Laban” Arnesson

Lars Arnesson är en annan respekterad figur inom svensk fotboll. Han hade en lång och framgångsrik period som tränare för IFK Göteborg under 1970-talet och tidigt 1980-tal, där han bland annat vann Allsvenskan två gånger och UEFA-cupen 1982, vilket var en enorm bedrift för svensk klubbfotboll.

7. Roy Hodgson

Roy Hodgson kan tyckas vara ett oväntat namn på denna lista, men han har faktiskt sina rötter i svensk fotboll. Han inledde sin tränarkarriär i Sverige och gjorde stor succé med Halmstads BK där han vann två allsvenska guld. Hodgson har också varit framgångsrik internationellt och varit förbundskapten för såväl Englands som Finlands landslag.

6. Tom ”Tam” Prahl

Tom Prahl kan vara mindre känd internationellt, men hans bidrag till svensk fotboll är omtvistligt. Han har tränat flera svenska klubbar och har vunnit Allsvenskan med både Malmö FF och Halmstads BK. Prahl har också haft framgångar med mindre klubbar som Trelleborgs FF och är känd för sitt taktiska kunnande.

5. Bob Houghton

Bob Houghton, likt Roy Hodgson, kom till Sverige från England och gjorde ett odiskutabelt avtryck på svensk fotboll. Han tränade Malmö FF till flera titlar under sent 1970-tal och ledde klubben till finalen i Europacupen 1979, där de bara så när missade titeln mot Nottingham Forest.

4 & 3. Ralf Edström och Benny Lennartsson

Ralf Edström och Benny Lennartsson är två andra namn som bör nämnas. Edström tjänstgjorde som förbundskapten för landslaget och hjälpte till att utveckla svenska spelare på 1980-talet, medan Lennartsson har en lång och framgångsrik karriär som klubbtränare, med viktiga perioder i IFK Göteborg och det norska laget Viking FK.

2. Erik Hamrén

En mer samtida tränare som gjort stora framsteg är Erik Hamrén, som har tränat flera skandinaviska klubbar och även varit förbundskapten för det svenska landslaget, med deltagande i både EM och VM under sitt bälte.

1. Pia Sundhage

Avslutningsvis kan vi inte glömma Pia Sundhage, som är mest känd för sitt arbete för damlandslag, och bör därmed inkluderas i diskussionen om Sveriges bästa fotbollstränare. Hon ledde det amerikanska damlandslaget till två OS-guld innan hon tog över det svenska damlandslaget och förde dem till OS-silver 2016.

Denna lista över de bästa svenska fotbollstränarna genom tiderna är givetvis subjektiv och andra kan ha andra åsikter om vilka som bör ingå. Men de tränare som nämns här har alla haft en betydande inverkan på svensk och internationell fotboll och deras prestationer står som testamente till deras skicklighet och dedikation till spelet!

Lämna en kommentar