Topp 10 bästa olympiska temalåtarna

Låten ”One Moment in Time” av den legendariska sångerskan Whitney Houston är verkligen den bästa temalåten i de olympiska spelen. Låten släpptes som tema för de olympiska spelen i Seoul 1988. Hymnen ”Barcelona” av Freddie Mercury och Monserrat Caballe och temat ”Hand in Hand” av Koreana förtjänar också att nämnas bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna.

De olympiska spelen är det största sportevenemanget på planeten, med idrottare som kommer från hela världen för att delta i det största antalet evenemang. Så för ett evenemang som är så stort som detta förtjänar det också en temalåt som ska matcha dess storslagenhet. Och den här artikeln är en hyllning till alla de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna.

1. One Moment in Time

(Whitney Houston)

På plats 1 bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”One Moment in Time” av ”Whitney Houston”. Whitney hade en förmåga att göra riktigt själfulla låtar, och detta är bland de allra bästa hitsen i hennes karriär.

Låten skrevs till de olympiska spelen i Seoul 1988 av Albert Hammond och John Betis. Låten sammanfattade perfekt den olympiska andan. Att ge allt, möta smärtan och slutligen bli ”mer än jag trodde att jag kunde vara”.

Bortsett från den fantastiska texten är det Whitneys själfulla och fantastiska sång som verkligen gjorde låten till vad den var. Den nådde plats 5 på Billboard Top 100, och det har aldrig funnits någon annan låt som är så passande för OS som denna.

2. Barcelona

(Freddie Mercury and Monserrat Caballe)

På plats 2 bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Barcelona” av ”Freddie Mercury och Monserrat Caballe”. Låten var ett samarbete mellan Queen-sångaren Freddie Mercury och operasopranen Monserrat Caballe. När den släpptes var den den största hitten i Freddies solokarriär och nådde plats åtta på den brittiska singellistan.

Även om låten släpptes 1987 blev den senare den olympiska hymnen vid de olympiska sommarspelen 1992, och vid den tidpunkten klättrade låten högre och nådde toppnoteringen som nummer 2 i Storbritannien, Nederländerna och Nya Zeeland.

Låten var verkligen unik bland alla olympiska låtar eftersom den kombinerade opera, rock och pop för att leverera en låt som fortfarande är ihågkommen.

3. Hand in Hand

(Koreana)

På tredje plats bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Hand in Hand” av Koreana. Den här låten överraskade alla när den först kom ut.

Den officiella låten för de olympiska spelen i Seoul 1988 sjöngs både på koreanska och engelska och producerades av Giovanni Giorgio Moroder. Den engelska texten skrevs av Tom Whitlock och den koreanska texten skrevs av Kim Moon-Hwan.

Låten motiverades på ett träffande sätt av det koreanska bandet Koreanas sång och gusto. Låten lyckades toppa musiklistan i 17 länder som Sverige, Spanien, Västtyskland, Japan, Österrike etc. och albumet sålde även 12 miljoner exemplar världen över.

4. Power of the Dream

(Celine Dion)

På fjärde plats bland de tio bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Power of the Dream” av Celine Dion. Celine Dion är odödlig över hela världen tack vare sin låt ”My Heart will go on”.

Hennes kraftfulla sång, kompletterad med riktigt bra musik, har gjort att hon många gånger har hamnat högst upp på listorna, och i Power of the Dream gör hon precis det. Hon framförde låten vid de olympiska sommarspelen 1996 inför en folkmassa.

Mer än 100000 personer, med mer än 3,5 miljarder människor världen över som tittade in från sin TV, hörde henne. Denna struphuvudspridda powerballad gör sig lätt till en av de bästa OS-låtarna genom tiderna.

5. Someday

(Flipsyde)

På femte plats bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Someday” av ”Flipsyde”. Trots att rappare alltid rappar om motivation, mod och viljan att övervinna hinder hela tiden, som alla är kärnan i OS, är det verkligen förvånande att se att när det gäller OS-låtar har de i stort sett ignorerats.

Men under de olympiska vinterspelen 2006 släppte NBC låten som den olympiska temalåten, och den var fantastisk. Den motiverande texten om att övervinna motgångar, tillsammans med en bisarr men riktigt bra kombination av rap och gitarr, var helt rätt.

6. Bang the Drum

(Bryan Adams and Nelly Furtado)

På sjätte plats bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Bang the Drum” av Bryan Adams och Nelly Furtado. När du lyssnar på låten för första gången kanske du inte tycker att den är så speciell att den klarar av att bli OS-hymn.

Och texter som ”From the East/ From the West/ Each of us are trying our best” är inte heller lyriska mästerverk.

Men det faktum att det är en upbeat låt med ett peppigt trumsolo och en riktigt kaxig refräng om att drömma stort har gjort att den sticker ut. Den här låten från vinter-OS 2010 var en välkommen förändring från de vanliga dystra låtarna som hamnar på listan över olympiska låtar.

7. Reach

(Gloria Estefan)

På plats 7 bland de bästa olympiska temalåtarna genom tiderna ligger ”Reach” av Gloria Estefan. Om vi skulle prata om de mest inspirerande och motiverande OS-låtarna skulle ”Reach”, OS-temat för de olympiska spelen i Atlanta 1996, förmodligen hamna långt högre upp på listan.

På grund av dess långsamma akustiska verser, tribala trummor, panpipor och svävande melodier. Låten berörde något ursprungligt inom sig, vilket framkallade hypnotism hos lyssnaren. Dessutom tog Glorias förmåga att relatera till texten låten till ännu större höjder.

8. Oceania

(Björk)

På plats 8 bland de häftiga olympiska temalåtarna ligger ”Oceania” av ”Björk”.

Den här låten var inte allas kopp te och var faktiskt den mest bisarra och experimentella olympiska hymnen.

Låten handlar också om mänsklighetens utveckling ur havets perspektiv. Med fantastiska produktionsvärden, Capella-sång och beatboxing var framträdandet magiskt från början till slut.

Det var den officiella olympiska temalåten, och även öppningsceremonins framträdande vid de olympiska spelen 2004 var också aldrig tidigare skådat då Björks stora klänning vecklades ut till en världskarta som täckte hela stadion.

9. You and Me

(Liu Huan and Sarah Brightman)

På plats 9 bland de tio bästa olympiska temalåtarna hittills ligger ”You and me” av Liu Huan och Sarah Brightman.

Låten var en sång för de olympiska spelen i Peking 2008 och följde den centrala idén ”En värld, en dröm”. Det var också de olympiska spelens budskap.

Den fransk-kinesiska kompositören Qigang Chen skrev den här låten. Dessutom blev den en omedelbar hit som ett delikat nummer som gav en stor kontrast till den glittrande och extravaganta öppningsceremonin. Den här är ett mästerverk på listan över de bästa olympiska temalåtarna.

10. Amigos Para Siempre 

(Sarah Brightman and Jose Carreras)

På plats 10 bland de bästa olympiska temalåtarna ligger ”Amigos Para Siempre” av Sarah Brightman och Jose Carreras.

Denna latinamerikanska sång, som var den officiella sången för de olympiska spelen 1992, har en känsla av musikalisk melodram och teater.

Låten var en njutning för lyssnarna på grund av Carreras’ bultande tenor, Brightmans utmärkta sopran och ett storslaget orkestercrescendo. Den legendariske kompositören Andrew Webber och textförfattaren Don Black skapade sin lysande hymn.

Dessutom har den samlat stor förväntan redan innan den släpptes. Den blev en favorit hos IOK:s ordförande Juan Antonio Samaranch. Och den spelades till och med vid hans begravning 2010.

Lämna en kommentar