Största hockeyarenan i Sverige – vilken arena kan ta mest publik?

I denna artikel kommer vi att utforska den största hockeyarenan i Sverige och jämföra den med andra stora hockeyarenor i landet. Vi kommer att titta på publikkapacitet, invigningsår och vilka lag som har dessa arenor som hemmaplan.

Genom att använda data och statistik kommer vi att ge en detaljerad översikt över de tio största hockeyarenorna i Sverige.

1. Avicii Arena i Stockholm

Avicii Arena, tidigare känd som Globen, är den största hockeyarenan i Sverige med en kapacitet på 13 850 åskådare. Arenan invigdes 1989 och är hemmaplan för Tre Kronor, Sveriges landslag i ishockey.

Avicii Arena har varit värd för många stora evenemang, inklusive VM i ishockey. Arenan är en ikonisk byggnad i Stockholm och en viktig plats för hockeyfans.

2. Malmö Arena

Malmö Arena är den näst största hockeyarenan i Sverige med en kapacitet på 12 600 åskådare. Arenan invigdes 2008 och är hemmaplan för Malmö Redhawks.

Malmö Arena har också varit värd för flera internationella evenemang, inklusive Eurovision Song Contest. Arenan är en modern anläggning med utmärkta faciliteter för både spelare och publik.

3. Scandinavium i Göteborg

Scandinavium i Göteborg är den tredje största hockeyarenan i Sverige med en kapacitet på 12 044 åskådare. Arenan invigdes 1971 och är hemmaplan för Frölunda HC.

Scandinavium har en rik historia och har varit värd för många stora sportevenemang, inklusive VM i ishockey och handboll. Arenan är en central del av Göteborgs sportkultur.

4. Löfbergs Arena i Karlstad

Löfbergs Arena i Karlstad har en kapacitet på 8 250 åskådare och invigdes 2001. Arenan är hemmaplan för Färjestad BK och är inspirerad av internationella arenor som Canadian Tire Centre och Hartwall Arena.

Löfbergs Arena är känd för sin moderna design och utmärkta faciliteter, vilket gör den till en populär plats för både hockeymatcher och andra evenemang.

Arenan erbjuder en förstklassig upplevelse för både spelare och publik. Med sina rymliga läktare och avancerade teknologi är det inte svårt att förstå varför Löfbergs Arena är en favorit bland hockeyentusiaster. Här kan åskådarna njuta av spännande matcher i en bekväm och välutrustad miljö.

5. Saab Arena i Linköping

Saab Arena, tidigare känd som Cloetta Center, ligger i Linköping och har en kapacitet på 8 190 åskådare. Arenan invigdes 2004 och är hemmaplan för Linköping HC. Saab Arena är en viktig del av stadens sportinfrastruktur och har varit värd för flera stora evenemang, inklusive konserter och sportturneringar.

Linköping HC har haft många minnesvärda matcher här, och arenan är känd för sin engagerade publik. Med moderna faciliteter och en central plats i staden är Saab Arena en populär destination för både sport- och musikentusiaster. Den är en av de mest framstående ishallarna i Sverige och bidrar starkt till stadens identitet som en sportstad.

Saab Arena har också spelat en roll i att stärka lokalsamhället. Genom att vara värd för olika evenemang har arenan blivit en samlingspunkt för invånarna. Dess kapacitet och moderna design gör den till en av de mest imponerande hockeyarenorna i landet.

6. Hovet i Stockholm

Hovet, tidigare känt som Johanneshovs isstadion, är en av de äldsta hockeyarenorna i Sverige, invigd 1963. Med en kapacitet på 8 094 åskådare är den hemmaplan för Djurgårdens IF. Hovet har en lång historia och har varit värd för många minnesvärda hockeymatcher genom åren. Arenan är en viktig del av Stockholms sportkultur.

Sedan invigningen har Hovet genomgått flera renoveringar för att förbättra både komfort och säkerhet för besökare. Trots sin ålder fortsätter arenan att vara en populär plats för hockeymatcher. Publiken på Hovet är känd för sitt starka stöd till Djurgårdens IF, vilket skapar en elektrisk atmosfär under matcherna.

Hovet har också varit en plats för andra sportevenemang och konserter, vilket ytterligare förstärker dess betydelse i Stockholm. Arenans läge i Johanneshov gör den lättillgänglig för både lokalbefolkningen och besökare. Med en kapacitet som rymmer över 8 000 åskådare, fortsätter Hovet att spela en central roll i Sveriges hockeyscen.

7. Monitor ERP Arena i Gävle

Monitor ERP Arena, tidigare känd som Gavlerinken, ligger i Gävle och har en kapacitet på 7 909 åskådare. Arenan invigdes 1967 och är hemmaplan för Brynäs IF. Trots att den en gång blev utsedd till SHL:s sämsta arena enligt spelarna, har Monitor ERP Arena en viktig plats i svensk hockeyhistoria.

Denna arena har sett många minnesvärda matcher och händelser genom åren. Brynäs IF, en av Sveriges mest framstående hockeyklubbar, har haft många av sina största ögonblick här. Arenans kapacitet och atmosfär gör den till en central plats för hockey i Gävle.

Förutom att vara en plats för hockeymatcher, har Monitor ERP Arena också varit värd för andra sportevenemang och konserter. Dess historia och betydelse inom svensk hockey gör den till en viktig del av landets idrottskultur.

8. Tegera Arena i Leksand

Tegera Arena i Leksand har en kapacitet på 7 650 åskådare och invigdes 2005. Arenan är hemmaplan för Leksands IF och är en av få SHL-klubbar som äger sin egen arena. Tegera Arena är känd för sin familjevänliga atmosfär och starka stöd från lokala fans. Arenan har också moderna faciliteter och är en viktig del av Leksands sportkultur.

Med sin kapacitet på 7 650 åskådare erbjuder Tegera Arena en intim och engagerande upplevelse för hockeyälskare. Invigningen 2005 markerade en ny era för Leksands IF, som nu kunde dra nytta av en toppmodern arena. Den familjevänliga atmosfären gör att både unga och gamla kan njuta av matcherna i en trygg miljö.

Lokala fans är kända för sitt starka stöd och skapar en elektrisk stämning under matcherna. Tegera Arena är mer än bara en plats för hockeymatcher, den fungerar också som en samlingspunkt för hela Leksands community. Arenan har moderna faciliteter som förbättrar upplevelsen för både spelare och publik.

Tegera Arena är en viktig del av Leksands sportkultur och en symbol för bygdens stolthet. Den kombinerar tradition och modernitet på ett sätt som få andra hockeyarenor gör. Med sitt starka lokala stöd och sina utmärkta faciliteter fortsätter Tegera Arena att vara en central del av svensk hockey.

9. Hägglunds Arena i Örnsköldsvik

Hägglunds Arena, tidigare känd som Swedbank Arena och Fjällräven Center, ligger i Örnsköldsvik och har en kapacitet på 7 115 åskådare. Arenan invigdes 2006 och är hemmaplan för MODO Hockey. Hägglunds Arena har haft flera namnbyten genom åren men har alltid varit en central plats för hockey i Örnsköldsvik.

Denna arena har sett många minnesvärda matcher och är en viktig del av stadens sportkultur. MODO Hockey, med sin långa tradition och starka lokala stöd, har haft många av sina största ögonblick här. Arenans moderna faciliteter och centrala läge gör den till en populär destination för hockeyfans.

Hägglunds Arena är inte bara en plats för sportevenemang, den har också varit värd för konserter och andra kulturella evenemang. Dess kapacitet och flexibilitet gör den till en mångsidig anläggning som kan anpassas efter olika behov.

Arenan fortsätter att vara en viktig mötesplats för invånarna i Örnsköldsvik och bidrar starkt till stadens identitet som en hockeystad.

10. Husqvarna Garden i Jönköping

Husqvarna Garden, tidigare känd som Kinnarps Arena, ligger i Jönköping och har en kapacitet på 7 000 åskådare. Arenan invigdes 2000 och är hemmaplan för HV71. Husqvarna Garden ersatte den klassiska Rosenlundshallen som hemmaplan åt HV71 och har sedan dess varit en viktig del av stadens sportinfrastruktur.

Arenan är en central punkt för ishockey i Jönköping och erbjuder moderna faciliteter för både spelare och publik. Dess kapacitet på 7 000 platser gör den till en av de större ishallarna i Sverige, och den har spelat en betydande roll i att stärka HV71:s position inom svensk hockey.

Sedan invigningen har Husqvarna Garden varit värd för många minnesvärda matcher och evenemang. Arenans läktare är alltid fyllda med engagerade fans, vilket skapar en elektrisk atmosfär under matcherna. Detta gör att arenan fortsätter att vara en populär destination för hockeyälskare i regionen.

Med sin moderna design och strategiska läge i Jönköping, fortsätter Husqvarna Garden att vara en viktig del av stadens sportliv. Dess historia och betydelse inom svensk hockey gör den till en central plats för både lokala och nationella evenemang.

Slutligen

Sveriges hockeyarenor erbjuder en rik variation av upplevelser och historia. Från den ikoniska Avicii Arena i Stockholm till den moderna Malmö Arena och historiska Scandinavium i Göteborg, har varje plats sin unika charm och betydelse.

Löfbergs Arena i Karlstad, med sin kapacitet på 8 250 åskådare, och Hägglunds Arena i Örnsköldsvik, med sina tidigare namnbyten, bidrar också till denna mångfald. Dessa ishallar är inte bara platser för hockeymatcher, de är viktiga delar av sina respektive städers identiteter och kultur.

Genom att förstå dessa arenors kapacitet, invigningsår och vilka lag som spelar där, får vi en djupare insikt i svensk hockeykultur. Varje arena, från Husqvarna Garden i Jönköping till Saab Arena i Linköping, berättar en historia om passion, innovation och gemenskap.

Sveriges största hockeyarena, Avicii Arena, står som en symbol för denna passion med sin imponerande kapacitet på 13 850 åskådare. Samtidigt visar mindre arenor som Hovet och Tegera Arena att storlek inte alltid är det viktigaste, atmosfär och historia spelar också en stor roll.

Lämna en kommentar