De 10 bästa simmarna genom tiderna

De 10 bästa simmarna genom tiderna – Med totalt 28 olympiska medaljer, varav 23 guld, är den legendariske amerikanske simmaren Michael Phelps den bästa simmaren genom tiderna. Med sina åtta guldmedaljer vid OS i Peking 2008 innehar han rekordet för flest förstaplatser vid ett enskilt OS.

Den pensionerade australiensiske simmaren Ian Thorpe står näst på tur med fem olympiska guldmedaljer. Dessutom är han också den förste vinnaren som uppnått sex guldmedaljer vid ett enskilt sim-VM. Men detta är inte allt! Så låt oss dyka djupt ner i den fullständiga listan.

De största simmarna genom tiderna

Här ger vi dig en spännande artikel om de bästa simmarna som är värd att bläddra igenom. Simnings-fansen kommer säkert att älska att läsa den.

10. Grant Hackett

Hackett, född 1980, är en känd australiensisk före detta simmare. Han är mest känd för att ha vunnit herrarnas 1500 meter frisim vid både olympiska sommarspelen 2000 i Sydney och olympiska sommarspelen 2004 i Aten.

Han blev därmed historiens största distanssimmare. Hackett är en guldmedaljör. Han uppnådde detta i Sydney genom att simma i heaten i 4x 200 m fristilstafetten.

Han är världsrekordhållare på 1500 meter och tidigare på 800 meter frisim. Dessutom har han uppnått andra och fjärde plats på 400m respektive 200m frisim.

Under det senaste decenniet har han dessutom regerat över 1500 meter simning och stått obesegrad i finalen av världsmästerskapen i vattensporter. Sammanlagt har han vunnit 10 VM-guldmedaljer. Dessutom har han nu också en plats bland de tio bästa simmarna genom tiderna.

9. Alexander Popov

Aleksandr Vladimirovich Popov, eller helt enkelt Alexander Popov, föddes 1971. Denna före detta simmare från Ryssland är en guldvinnande olympier och anses vara en av de bästa sprint frisimmarna genom tiderna.

En av hans största utmärkelser är att han är den enda i historien av både manliga och kvinnliga simmare som vunnit fyra individuella olympiska guld i fristilstävlingar. Dessutom har han nu också en plats bland de tio största simmarna genom tiderna.

När han bara var 8 år gammal började han simma på Children and Youth Sports School of Fakel Sports Complex i Lesnoy. Ironiskt nog var han rädd för vatten vid den tiden. På grund av sin fars insisterande fortsatte han dock med sporten och stannade kvar i den.

Han började som ryggsimmare men bytte till fristil efter att ha gått med i Gennadi Touretskis trupp. Popov flyttade senare till Australien tillsammans med sin tränare. Han har flera andra medaljer och titlar.

8. Matt Biondi

Matthew Nicholas Biondi, eller helt enkelt Matt Biondi, är en före detta simmästare från Amerika. Han föddes 1965 och är elvafaldig olympisk mästare. Han har även tidigare haft världsrekord i fem tävlingar.

Matt tävlade i de olympiska sommarspelen 1984, 88 och 92. Under sin karriär satte han fyra individuella världsrekord på 100 meter frisim och tre individuella världsrekord på 50 meter frisim.

År 88 vann han fem guld vid de olympiska spelen i Seoul och satte världsrekord i tre stafettgrenar och på 50 meter frisim. Han är medlem av United States Olympic Hall of Fame och International Hall of Fame.

Han har också en masterexamen i Political Economy of Industrialized Societies och har arbetat som lärare och simtränare. Matt har nu sin plats bland de tio största simmarna genom tiderna.

7. Kristin Otto

Otto föddes 1966, och denna före detta tyska olympiska mästare är känd inte bara för sina simkunskaper och utmärkelser utan också för att vara den första kvinnan att vinna sex guldmedaljer i en enda olympisk turnering.

Det gjorde hon vid de olympiska spelen i Seoul 1988. Otto var också den första kvinnan som klarade 100 meter kortbana ryggsim på mindre än en minut, och hon gjorde det vid ett globalt kortbanemöte 1983 vid Indiana University. Fristil, fjäril och ryggsim var hennes specialiteter.

Hon började simma vid 12 års ålder, och när hon var 16 år deltog hon i sitt första världsmästerskap och World Aquatics Championship 1982.

Även om hennes karriär grusades när hennes påstådda samröre med prestationshöjande medel avslöjades, är hon fortfarande ett av de största namnen i damsimningens historia och en av de rikaste simmarna genom tiderna.

6. Krisztina Egerszegi

Egerszegi är en pensionerad simmare från Ungern som är född 1974. Denna världsrekordhållare räknas till de största olympiska mästarna i modern tid i sitt land.

Hon är femfaldig olympisk mästare och är en av de enda tre personer förutom Michael Phelps och Dawn Fraser som vunnit samma simtävling under tre olympiska sommarspel i rad. Krisztina är utan tvekan den mest framgångsrika kvinnliga simmaren någonsin.

Hon är den enda kvinnliga simmare som har vunnit fem individuella olympiska guldmedaljer. På långbanan i 200 meter ryggsim höll hon sitt rekord i nästan 17 år.

År 2001 blev hon invald i International Swimming Hall of Fame och hade flera gånger fått utmärkelser som Årets kvinnliga världssimmare etc.

5. Johnny Weissmuller

Weissmüller föddes 1904 och var en österrikisk-ungerskfödd amerikansk simmare och skådespelare. Han vann fem olympiska guldmedaljer och en bronsmedalj och var en av världens bästa simmare på 1920-talet.

Weissmuller vann femtiotvå amerikanska nationella mästerskap och har satt sextiosju världsrekord och är en mångsidig simmare genom tiderna.

Vid sidan av sin simkarriär spelade han också många roller som skådespelare. I rollen som Tarzan visade han sin talang i tolv filmer.

Johnny dog 1984. Men ändå har han fortfarande sin plats bland de tio största simmarna genom tiderna.

4. Mark Spitz

Spitz, född 1950, är känd under sitt smeknamn Mark The Shark. Han är en pensionerad amerikansk simmare som vann sju guldmedaljer vid de olympiska spelen i München 1972.

Mellan 1968 och 1972 vann Spitz nio olympiska guldmedaljer, tillsammans med ett silver och ett brons, fem panamerikanska guld, 31 titlar från US Amateur Athletic Union och åtta titlar från US National Collegiate Athletic Association.

Han satte därför 33 världsrekord under dessa år. Spitz utsågs till årets världssimmare 1969, 1971 och 1972. Utan tvekan förtjänar Spitz en fjärdeplats bland de tio största simmarna genom tiderna.

Dessutom har hans fans också kallat honom för en av de bästa olympiska simmarna genom tiderna.

3. Ryan Lochte

Simningens superstjärna Ryan Lochte föddes 1982. Han är en amerikansk tävlingssimmare och har vunnit 12 olympiska medaljer. Han innehar världsrekordet i 4x 200 meter fristilstafett som en del av det amerikanska laget.

Lochte har också sju individuella olympiska medaljer, vilket ligger nära toppen av listan över manlig simning. Ryan har det individuella världsrekordet i 100 m medley, 200 m medley (både lång och kort bana) och 400 m medley (kort bana).

Han har fått utmärkelsen American Swimmer of the Year Award och World Swimmer of the Year Award två gånger. Ryan fick även utmärkelsen FINA Swimmer of the Year tre gånger.

Han har 90 medaljer i stora internationella simtävlingar, som OS, Pan Pacific, Pan American och världsmästerskapen. Han har nu sin plats bland de tio största simmarna genom tiderna.

2. Ian Thorpe

Thorpe (med smeknamnet Thorpedo och Thorpey) föddes 1982 och är en pensionerad australiensisk frisimsimmare. Hans vinnande fem olympiska guldmedaljer gjorde honom till den mest vinnande australiensaren. Han är också den första personen som vunnit sex guldmedaljer i ett världsmästerskap.

Hans första framgång kom vid världsmästerskapen i vattensporter 2001. Ian Thorpe har vunnit elva VM-guldmedaljer, vilket är det näst högsta antalet av alla simmare.

Dessutom är han den första personen som har utsetts till årets simmare i Swimming World fyra gånger och var årets simmare i Australien 1999-2003. Hans bevisade förmågor och idrottsliga prestationer gjorde honom till en av Australiens mest populära idrottare.

Ian Thorpe uppmärksammades som Årets unga australiensare år 2000. Förutom att vara en av de bästa simmarna genom tiderna är Thorpe också kallad en av de mest vältränade idrottsmännen.

1. Michael Phelps

Phelps föddes 1985 och är en amerikansk simmare som har vunnit 28 olympiska medaljer – sex guld och två brons i Aten 2004 och åtta guld i Peking 2008. Han är också känd under sitt smeknamn ”The Baltimore Bullet” och är en mycket kompetent simmare.

Han hade två gånger utjämnat det rekord på åtta medaljer av alla slag vid ett enda OS som den sovjetiske gymnasten Alexander Dityatin uppnådde vid sommarspelen i Moskva 1980. Phelps innehar rekordet för flest guldmedaljer som vunnits vid ett enskilt OS.

Michael Phelps har redan markerat sitt namn som den mest framgångsrika olympiska idrottaren genom tiderna. Phelps hade vunnit titeln World Swimmer of the Year Award sex gånger och American Swimmer of the Year Award åtta gånger.

Han har vunnit sammanlagt 59 medaljer i stora internationella tävlingar; 50 guld, 7 silver och 2 brons i OS, VM och Pan Pacific Championships.

Lämna en kommentar